Diana Silivestru

16.09.2019

șef secție Colecții digitale Biblioteca Națională a Republicii Moldova

Impresii post-training de Educaţie Media

După părerea mea, această iniţiativă de educaţie media orientată pe bibliotecari a fost una destul de ambiţioasă. În primul rând, a fost o iniţiativă de lungă durată bazată pe o curriculă creativă şi relevantă, cu participarea colegilor - bibliotecari din diferite colţuri ale ţării, toţi fiind cu un background semnificativ în domeniu.

Acest program de educaţie mediatică a fost unul util şi suficient de inovativ, deoarece a inclus diverse componente, aşa precum: sesiuni de curs desfăşurate cu tehnici şi metode pedagogice dinamice şi inovatoare, interactivitate participativă, discuţii şi proiecte atât individuale, cât şi de grup, învățare activă prin explorarea diferitor resurse educaţionale multimedia (site-uri, videouri, aplicaţii şi instrumente online). Am avut parte pe parcursul întregului program de sesiuni de instruire combinate din punct de vedere teoretico-practice, cu creare de diverse produse media, evaluare individuală şi evaluare reciprocă, etc. Totodată, ni s-a oferit şi un mediu propice de testare şi exersare a ceea ce am învăţat, pornind de la elaborarea de proiecte de agende discutate în grupuri online şi offline de consultanţă, până la organizarea şi desfăşurarea atelierelor şi sesiunilor de instruire în comunităţile pe care le deservim. Acest curs mi-a oferit, deasemenea, oportunitatea de a dezvolta o înțelegere mai largă a rolului pe care mass-media îl joacă în viața noastră, precum şi formarea abilităţii lingvistice necesare pentru a analiza ceea ce citesc, privesc și urmăresc.

În urma participării şi finalizării cu succes a acestui program de educaţie non-formală, pot menţiona că am obţinut o experiență valoroasă de învățare. Devenind un trainer cu acte în regulă în educaţia media, deţin cunoștințe şi fundamente necesare pentru predarea şi diseminarea acestui curs diferitor grupuri ţintă din comunitate.

Astăzi, însă, în era cantităţii infinite de informaţii, competențele de educaţie media sunt necesare mai mult ca niciodată. Avem nevoie de abilități și competenţe pentru a putea identifica şi prelucra această cantitate infinită de informații, deoarece educaţia media presupune atât abilitatea de a identifica diferite tipuri de media, cât și capacitatea de a înțelege mesajele pe care le transmit.

Bibliotecarul zilelor noastre, în calitatea sa de creator de informaţii, deţine capacitatea de a crea nu numai text, dar și alte conținuturi tipice erei digitale, cum ar fi audio, video și combinații ale acestora. Provocarea cea mai mare rămâne a fi pentru acesta, de a-şi forma abilitatea necesară privind modul de înţelegere, percepere şi gândire critică în calitatea sa de consumator al informaţiei mediatice.

În aceste momente, pot afirma cu toată certitudinea, că educaţia pentru media este necesară, iar deţinerea competenţei în educaţia mediatică constituie competenţa cetățenească importantă a secolului XXI.

În concluzie, consider că este nevoie de acest tip de educație, începând cu toate nivelurile, în contextul în care ne îndreptăm către o societate din ce în ce mai digitală, unde trebuie să știi să cauți informații pentru a găsi și aplica pentru serviciile de care ai nevoie.

Pe această cale, aduc mulţimiri tuturor celor implicaţi în iniţierea, organizarea şi desfăşurarea unui program extrem de ambiţios, cuprinzător și valoros. Mulţumiri aparte merg spre experta în educaţia media, dna Natalia Grîu, pentru măiestria profesională, o persoană cu multă experiență și expertiză dovedită în realizarea de resurse educaționale, care se dedică şi implică cu pasiune în tot ceea ce face.

Diana Silivestru

șef secție Colecții digitale Biblioteca Națională a Republicii Moldova 

Contact

Super-traineri-abrm
str. 31 August 1989 78A, MD 2012, Chișinău

Număr de telefon
022 24 37 47

E-mail
lupusor.diana@gmail.com

Galerie de imagini

ABRM © Toate drepturile rezervate 2019
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți